شوره سر

در این مطلب می‌خوانید:

شوره سر چیست؟

شوره یک بیماری شایع است که بر روی پوست سر تأثیر می گذارد. باعث خارش پوست سر و به دنبال آن ایجاد پوسته های مرده بر روی سطح پوست سرمی شود.شوره(Dandruff) یکی از مشکلات رایج موها است که در سنین مختلف رخ می‌دهد. این شوره‌ها معمولا ضرری ندارند و عارضه‌ای برای شما ایجاد نمی‌کنند. اما ممکن است ازنظر نظافت یا زیبایی مشکلاتی را برای شما ایجاد کنند. به همین دلیل بسیاری از افراد به دنبال یافتن راه چاره‌ای برای برطرف کردن این پوسته‌های سفید مزاحم هستند. راهی که بتواند برای همیشه آن‌ها را از بین ببرد و موهای شما را تمیز و زیبا کند

شدت شوره های سر می تواند متفاوت باشد. برخی موارد شدید تر بوده و درمان آنها سخت است ،

در حالی که برخی دیگر ممکن است به درمان دارویی نیاز داشته باشند.

پوست شما به طور مداوم تعویض می شود و سلول های پیر به بیرون رانده می شوند و در آنجا می میرند و پوسته پوسته می شوند.

معمولاً این پوسته ها کوچک و قابل توجه نیستند. در مورد مبتلایان به شوره در سر ، سلولهای پوستی می توانند سریعتر از چرخه طبیعی شروع به جایگزینی کنند.

شوره سر

شوره سر

چه عواملی باعث ایجاد شوره سر می شوند؟

 

علت دقیق بروز شوره هنوز شناخته نشده است اما پزشکان تاکنون دلایل مختلفی را برای آن بیان کرده‌اند. برخی از پزشکان بروز این وضعیت را به مشکلات هورمونی نسبت می‌دهند اما علاوه بر این مشکلات عوامل دیگری نیز می‌تواند باعث بروز شوره در موهای سر شود.

 

 

  • درماتیت سبورئیک یا اگزمای سبورئیک

افرادی که به درماتیت سبورئیک مبتلا شده‌اند، پوستی چرب و تحریک‌شده دارند و به همین دلیل احتمال ابتلا به شوره در آن‌ها بالا است. پوست این افراد معمولا قرمز، چرب و پوشیده از پوسته‌پوسته‌های سفید و زرد است. توجه کنید که در این مورد شوره مو تنها در موهای  سر پیدا نمی‌شود. ممکن است در موهای پشت گوش، ابروها، سینه و دیگر قسمت‌های پوشیده از موی بدن نیز شوره مشاهده شود.

 

 

  • بیماری‌های زمینه‌ای

یکی از علت‌های شایع بروز شوره  وجود بیماری‌های زمینه‌ای در افراد است. بیماری‌هایی نظیر پارکینسون و صرع می‌تواند از دلایل ایجاد شوره باشد. همچنین موارد دیگری همچون مصرف الکل، افسردگی، اختلالات اشتها یا اضافه‌وزن و سکته‌های مغزی و قلبی می‌تواند از دلایل بروز شوره سر باشد.

 

 

  • شوره سر ناشی از قارچ

بر روی پوست سر این افراد معمولا قارچی به نام مالاسزیا یافت می‌شود که از چربی پوست تغذیه می‌کند. این قارچ برای افراد معمولی مشکلی ایجاد نمی‌کند اما در بعضی افراد با بیماری‌ها یا شرایط خاص باعث تحریک پوست شده و با ترکیب با چربی پوست سر شوره را ایجاد می‌کند.

 

 

  • شامپو یا محصولات مراقبتی نامرغوب یا ناسازگار با پوست

هنگام انتخاب شامپو یا دیگر محصولات مراقبتی علاوه بر نوع موی سر باید مشخصات پوست خود را نیز در نظر بگیرید. چراکه ممکن است برخی محصولات با پوست سر شما سازگاری نداشته و باعث تحریک آن و درنهایت ایجاد شوره شوند. استفاده از شامپوهای سبک، ملایم و غیر دارویی پوست را تحریک نکرده و احتمال بروز شوره سر را کاهش می‌دهد.

بعضی از افراد معتقدند که به دلیل عدم شست‌وشوی مناسب موها چربی و سلول‌های مرده پوستی روی پوست سر جمع شده و درنهایت باعث بروز شوره می‌شوند. برخی دیگر نیز فکر می‌کنند که شست‌وشوی زیاد می‌تواند باعث از بین رفتن روغن‌های طبیعی پوست سر و خشک شدن آن و درنهایت ایجاد شوره شود. تابه‌حال دلیل علمی محکمی مبنی بر صحت یا رد این موضوعات یافت نشده است. اما چیزی که مشخص است این است که تعداد دفعات موردنیاز برای شست‌وشوی موها در افراد مختلف متفاوت است. همچنین شست‌وشوی مداوم موها معمولا مفید خواهد بود.

 

 

  • شانه نکردن موها به‌صورت مرتب

معمولا شانه زدن ملایم و آرام موها به از بین بردن سلول‌های مرده پوست کمک می‌کند. بنابراین بهتر است به‌صورت مرتب و با شانه‌های مناسب موهای خود را شانه کنید تا از تجمع سلول‌های مرده و بروز شوره جلوگیری شود.

 

 

  • مخمرها

ممکن است افزایش مخمرهای پوست سر یکی از دلایل بروز شوره باشد. این مشکل معمولا در فصل زمستان بیشتر رخ می‌دهد. چراکه در این فصل اشعه خورشید ضعیف‌تر بوده و مخمرها فرصت رشد بیشتری دارند. درواقع در فصول گرم سال نور خورشید باعث از بین رفتن مخمرها و کاهش شوره سر خواهد شد.

 

 

  • خشک شدن پوست سر

شوره خشک معمولا در پوست‌های خشک ایجاد می‌شود. پوسته‌های این شوره‌ها معمولا کوچک‌تر بوده و کاملا خشک هستند. بنابراین باید از انجام کارهایی که باعث خشک شدن پوست سر می‌شود اجتناب کنید. به‌عنوان‌مثال عدم تعادل دمای داخل و بیرون در فصل زمستان می‌تواند باعث خشک شدن پوست و ایجاد شوره شود. بهتر است در این فصل محیط خانه را خیلی گرم نکنید تا در زمان ورود از فضای سرد به محیط گرم آسیبی به موهای شما وارد نشود.

 

 

  • بیماری‌های پوستی

بعضی از بیماری‌های پوستی نظیر اگزما و پسوریازیس باعث ایجاد یا تشدید شوره سر خواهند شد. علاوه بر این عفونت‌های قارچی نیز می‌تواند از عوامل بروز شوره سر باشد.

 

 

  • سن و عوامل هورمونی

بیشتر مشکلات مربوط به پوست و مو معمولا با افزایش سن بروز آغازشده یا تشدید می‌شود. اما شوره سر از مشکلاتی است که در سنین جوانی و میان‌سالی شایع‌تر است. البته نوعی از شوره سر که به شوره سر گهواره شناخته می‌شود، در نوزادان رخ می‌دهد. برخی عوامل هورمونی نیز می‌تواند بروز شوره سر را تشدید کند. این عوامل معمولا در مردان شایع‌تر از زنان است.

 

 

  • رژیم غذایی نامناسب

کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی می‌تواند باعث ایجاد یا تشدید شوره شود. معمولا افرادی که با کمبود روی، ویتامین‌های گروه B و امگا ۶ مواجه هستند بیشتر به شوره سر مبتلا می‌شوند. بااین‌حال تاکنون شیوه‌ای که با استفاده از آن بتوان شوره را با استفاده از رژیم غذایی برطرف کرد یافت نشده است.

 

 

 

انواع شوره سر

شناخت نوع شوره می‌تواند تاثیر زیادی در انتخاب شیوه درمان آن داشته باشد. برخی از انواع شوره را می‌توان به تغییر در برنامه‌های مراقبت از مو یا راهکارهای خانگی درمان کرد. اما برخی دیگر ممکن است به درمان‌های دارویی یا استفاده از شامپوهای قوی ضد شوره نیاز داشته باشد. در ادامه این بخش انواع شوره سر را معرفی کرده و پس‌ازآن به سراغ بررسی دلایل ایجاد و روش‌های درمان خواهیم رفت.

  • شوره خشک

شوره خشک معمول‌ترین نوع شوره است. این شوره معمولا در فصل زمستان تشدید می‌شود. چراکه سرد و گرم شدن محیط می‌تواند پوست سر شما را خشک کند. علاوه بر این شستن مداوم موها با آب داغ نیز می‌تواند از دلایل ایجاد شوره خشک باشد. پوسته‌های شوره خشک معمولا سفید و ریز هستند و ممکن است باعث ایجاد خارش خفیف شوند. خارش شدید به همراه شوره‌های خشک می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری پوستی جدی‌تر باشد که باید توسط پزشک بررسی شود.

برای کمک به جلوگیری از بروز شوره خشک می‌توانید از روغن های آبرسانی مثل روغن بنفشه استفاده کنید. درمان‌هایی نظیر ماساژ پوست سر با روغن نارگیل نیز باعث تسکین خارش شده و از خشک شدن پوست جلوگیری می‌کند.

  • شوره پوست‌پوستی یا چرب

در زیر سطح پوست شما غدد تولیدکننده سبوم وجود دارند. سبوم ماده‌ای روغنی است که به مرطوب‌سازی و محافظت از پوست کمک می‌کند. زمانی که سبوم تولیدشده توسط این غدد چربی زیاد شود پوست سر شما چرب خواهد شد. این چربی اضافه می‌تواند باعث تحریک پوست سر و ایجاد شوره‌های پوست‌پوستی شود. پوسته‌های این شوره معمولا بزرگ‌تر از شوره خشک است و ممکن است حالتی روغنی داشته باشد. همچنین این پوسته‌ها رنگ زردتری دارند. اگزمای سبورئیک نوع شدیدی از شوره چرب است.

سبد خرید
Start typing to see products you are looking for.