پسوریازیس یک بیماری شایع پوستی است که چرخه زندگی سلولهای پوست از حالت طبیعی خارج میشود و به سرعت شروع به تقسیم سلولی میکنند. این مسئله باعث میشود که سلولها به سرعت در سطح پوست تولید شوند. سلولهای پوستی اضافی، در اندازهها و تکههای قرمز هستند که خارش دارند و گاهی هم دردناک هستند.
پسوریازیس چیست؟
بیماری پوستی پسوریازیس چندان شایع نیست ولی افرادی که با آن درگیر هستند مشکلات عدیدهای را پیش رو دارند. بیماری پسوریازیس که آن را به نام بیماری صدف نیز میشناسند، یک بیماری پوستی خودایمنی است. یعنی بدن علیه خودش عمل میکند.
سلولهای مرده و آسیبدیده پوست انسان دائم در حال ریزش هستند و سلولهای سالم و جدید جایگزین آنها میشوند ولی در این بیماری به دلیل سیگنالها و دستورات اشتباهی که به سلولهای پوستی میرسد، سلولها با سرعتی بسیار بیشتر از ریزش سلولها، تولید میشوند. به این ترتیب پسوریازیس سبب پوستهپوسته شدن پوست میشود و ظاهری نامناسب به پوست فرد میدهد.
این بیماری یک بیماری ژنتیکی بوده و به هیچ عنوان مسری و واگیردار نیست. پسوریازیس یک بیماری مزمن است که در حال رفتوآمد است یعنی گاهی هست و گاهی نیست. هدف اصلی درمان این است که سرعت رشد سلولهای پوست را کاهش دهد.
برای دریافت مشاوره رایگان پوست و مو اینجا کلیک کنید.
علت بروز بیماری پسوریازیس
علت پسوریازیس به طور کامل مشخص نشده است؛ اما به نظر میرسد که با سیستم ایمنی بدن، سلولهای T و دیگر گلبولهای سفید خون به نام نوتروفیلها در ارتباط است. سلولهای T به طور معمول از بدن در برابر عوامل خارجی مانند ویروسها یا باکتریها دفاع میکنند. اما گاهی همین سلولهای T به اشتباه به سلولهای سالم پوست حمله میکنند و آنها را آلوده میکنند.
سلولهای بیش از حد فعال T، باعث افزایش تولید سلولهای پوست، سلولهای T بیشتر و سایر سلولهای سفید خون، به خصوص نوتروفیلها میشوند. این عوامل باعث قرمزی پوست و ضایعات پوستی میشوند. رگهای خونی موجود در مناطق آسیبدیده پسوریازیس باعث ایجاد قرمزی در این ضایعات پوستی میشوند.
این فرآیند تبدیل به یک چرخه مداوم میشود که در آن سلولهای پوستی جدید به سرعت در حال حرکت به سمت لایه خارجی پوست هستند. این اتفاق ممکن است طی روزها یا هفتهها به طول انجامد.
علائم بیماری پسوریازیس چیست؟
در صورتی که فرد به این بیماری مبتلا باشد، همانطور که اشاره شد چرخه سلولی سلولهای پوستی به هم میریزد. و سلولها بیش از حد تقسیم میشوند. این فرایند موجب ایجاد زخمهایی نقرهای رنگ و ضخیم بر سطح پوست میشوند؛ که اغلب قرمزی و سوزش و خارش را نیز به همراه دارند. از دیگر علائم این بیماری ضخیم شدن ناخنها، پوست خشک و ترکخورده و نقاط پوستهپوسته شده در پوست است. گاهی مفاصل متورم و سفتشده نیز با دیگر علائم بیماری پسوریازیس همراه است.
انواع خفیف این بیماری صرفا از نظر زیبایی برای فرد آزاردهنده است ولی انواع شدید آن دردهای بسیاری برای فرد به همراه میآورد و موجب تغییر شکل و از کار افتادگی برخی نواحی در بدن فرد میشود.
علائم پوستی پسوریازیس بیشتر کدام نواحی بدن را درگیر میکند؟
علائم پسوریازیس بیشتر در نواحی آرنج، زانو و پوست سر بروز میکند ولی ممکن است نواحی دیگر نیز درگیر شوند.
چگونه پسوریازیس تشخیص داده میشود؟
بعد از مراجعه فرد به متخصص پوست، مو و زیبایی، ابتدا فرد مورد معاینه فیزیکی قرار میگیرد. با توجه به این که علائم پوستی این بیماری اغلب واضح است، به سادگی از دیگر انواع عوارض پوستی تشخیص داده میشود. اما به ندرت پیش میآید که پزشک قادر به تشخیص این بیماری نباشد، در این صورت پزشک از بیمار نمونه آزمایشگاهی تهیه میکند تا به تشخیص قطعی برسد.
انواع بیماری پسوریازیس
تکههای پسوریازیس میتوانند در چندین نقطه از پوست رشد کنند و حالتی مثل شوره سر را به وجود آورند و یا میتوانند شامل نقاطی وسیعتر بر روی دیگر قسمتهای پوست باشند. انواع پسوریازیس اغلب به مدت چند هفته یا چند ماه فرسوده میشوند و در نهایت از بین میروند و بعد از یک یا دو روز پوست به حالت اولیه باز میگردد. اما همانطور که گفته شد تحت شرایط گوناگون، پسوریازیس در حالت رفتوآمد است.
مهمترین انواع پســوریازیس:
بیماری پسوریازیس پلاک (Plaque psoriasis)
شایعترین نوع پسوریازیس است که حدودا ۹۰ درصد از انواع این بیماری را تشکیل میدهد. علامت آن پوستی خشک است که زخمهای قرمز رنگ به همراه فلسهای نقرهای روی آنها را پوشاندهاند. زخمهای پلاکی ممکن است همه جای بدن را درگیر کنند ولی اغلب اوقات این زخمها را در نواحی زانو و آرنج میبینیم.
بیماری پسوریازیس پوست سر (Scalp psoriasis)
این نوع از پسوریازیس سبب درگیری پوست سر میشود و گاهی موجب ریزش موقتی پوست سر هم میشود . که بعد از درمان این بیماری این مشکل هم برطرف خواهد شد.
بیماری پسوریازیس ناخنی (Nail psoriasis)
در نیمی از مواقع این بیماری به ناخنهای فرد نیز رسیده و سبب مشکلاتی در آنها نیز میشود. از جمله سوراخ شدن ناخنها، غیر عادی شدن شکل ناخنها، کنده شدن ناخنها و تغییر رنگ آنها
بیماری پسوریازیس قطرهای (Guttate psoriasis)
در این نوع از پسوریازیس نقاطی شبیه به قطره در نواحی قفسه سینه، دستها، پاها و پوست سر ایجاد میشود.
بیماری پسوریازیس معکوس (Inverse psoriasis)
در این حالت زخمهایی قرمز رنگ و نواحی ملتهب در زیر بغل، کشاله ران، دور اندامهای جنسی و زیر سینهها (مخصوصا اگر بزرگ باشند) ایجاد میشود. که با دستکاری و مالیدن و نیز با تعریق، تشدید میشوند.
درمان:
پیشنهاد مزرعه روغن برای درمان این بیماری استفاده از روغن های آبرسانی همچون روغن بنفشه و استفاده از شی باتر می باشد .
موارد ذکر شده رطوبت از دست رفته پوست را به آن بر می گرداند. و از بروز این بیماری جلوگیری می کند .